وقتی درباره روشهای شروع غذای کمکی نوزاد صحبت میکنیم، روش تغذیه مستقل (BLW)، اسمی است که حتما میشنوید. تغذیه مستقل کودک، یکی از روشهای تغذیهای است که توسط گیل رپلی (Gill Rapley) در کتابی به همین نام مطرح شد و از آن نتایج قابل توجهی در شروع تغذیه نوزاد به دست آمد. بهطور خلاصه میتوان گفت تغذیه مستقل نوزاد بهعنوان راهکاری نوین برای شروع غذای کمکی، بدون نیاز به کمک والدین و با استفاده از تواناییهای حرکتی خود کودک انجام میشود. در این مقاله از مجله کیکابو همراه ما باشید تا روش تغذیه blw را بهطور کامل توضیح دهیم و پاسخ هر یک از سوالات شما والدین عزیز را با دقت بررسی کنیم.
تغذیه مستقل کودک (BLW) چیست؟ و چرا باید آن را به کار بگیریم؟
از گذشته تا کنون مادرها عادت دارند غذاهای کمکی را از سنین 4 یا 6 ماهگی با فرنی، پوره، حریره بادام و... شروع کنند و بعد تا 12 ماهگی، غذای خانواده را به آنها بدهند. یکی از روشهای از شیر گرفتن کودک و شروع غذاهای کمکی، روش تغذیه blw است که بهعنوان تغذیه به رهبری کودک شناخته میشود. در واقع این روش، بهترین جایگزین برای روشهای سنتی غذا دادن به کودک با قاشق است و او این کار را با دستان خود انجام میدهد.
روش تغذیه Baby led weaning نه فقط در ایران بلکه یک روش بینالمللی است که در آن نوزادان از 6 ماهگی میتوانند غذاهای جامد را با دستان خود نرم کنند. در این متد تغذیه، نیازی نیست مادر به زور قاشق غذا را به داخل دهان کودک ببرد یا غذا خوردن را به کودک تحمیل کند، بلکه کودک علاوه بر تکه کردن غذاها با هر بافتی با انگشتان خود، آنها را به اندازهای که میخواهد، میخورد. این روش فقط باید از دوران
6 ماهگی انجام شود؛ زیرا کودک توانایی استفاده از دستها و هدایت غذاها را به دهان خود دارد. همچنین یاد میگیرد که ابتدا غذا را بجود و بعد قورت دهد؛ در این صورت احتمال خفگی هم کاهش پیدا میکند.
برای اجرای روش تغذیه blw کافی است غذاهایی به ضخامت انگشتان کودکتان آماده کنید که بافت نرمی دارند. از طرفی اجرای این روش هم خیلی راحت است؛ زیرا نیازی نیست غذاهای متفاوتی از غذای خانواده آماده کنید. برای مثال اگر در یک روز مرغ همراه برنج میخورید، مرغ را بهصورت ریش ریش به اندازه انگشتان فرزندتان درآورید و در اختیار او قرار دهید تا آرام آرام بخورد.
چرا باید روش تغذیه blw را به کار بگیریم؟
یکی از دغدغههای اصلی والدین، بدغذایی کودکان بعد از حذف شیر خشک یا شیر مادر است. با روش تغذیه blw نیازی نیست نگران این موضوع باشید؛ زیرا ارتباط تنگاتنگی میان لمس غذا و اشتیاق برای خوردن آن وجود دارد و در این روش هم کودک شما دائما با غذای خود درگیر است. از طرفی کودک یاد میگیرد که برای این کار باید مستقلانه عمل کند. پس قرار نیست با روشهای اشتباه تغذیه حتی در دوران مدرسه هم خودتان به فرزندتان غذا دهید.
آیا کودک من آمادهی شروع تغذیه مستقل هست؟
در ارتباط با زمان شروع روش تغذیه blw باید بگوییم که همه چیز به شرایط رشد کودک شما مربوط میشود. به طور کلی از همان زمانی که قصد دارید تغذیه کمکی کودکتان را شروع کنید، میتوانید این متد را مورد استفاده قرار دهید. بهترین زمان برای شروع غذای کمکی، زمانی است که وزن کودک حداقل به 2 برابر وزنش در زمان تولد رسیده است. در نهایت با مشاهده ویژگیهای زیر، میتوانید از این روش تغذیه استفاده کنید:
- کودک شما به تنهایی یا با کمی حمایت مینشیند و میتواند روی دست، سر و گردن خود کنترل داشته باشد.
- نوزاد میتواند اشیا را در دست خود نگه دارد و حتی تمایل دارد آن را به سمت دهان خود ببرد.
- با مشاهده غذا خوردن توسط هر یک از اعضای خانواده به خوردن غذای آنها تمایل نشان میدهد.
- کودک شما رفلکس رانش زبان که در آن کمک زبان خود مواد خارجی را از دهان بیرون میاندازد، ترک کرده است.
- روده کودک شما، آنزیمهای لازم را برای هضم و جذب مواد جامد دارد.
با این تفاسیر،
آکادمی اطفال در آمریکا بهترین زمان برای اجرای این تکنیک را 6 ماهگی تعیین کرده است؛ زیرا کودک در این سن، همه این ویژگیها را دارد. باز هم نمیتوان برای همه کودکان نسخه یکسانی پیچید و زمان شروع در کودکان، مختلف فرق دارد. بعضی از کودکان مبتلا به بیماریهای خاص یا دارای شرایط ویژهای هستند که 6 ماهگی زمان مناسبی نیست. همچنین با وجود روحیه رهبری در برخی از کودکان، بعضی از آنها هنوز آمادگی کافی برای مستقل شدن و انجام این کار را پیدا نکردند و هنوز هم نیاز به حمایت و مراقبت پدر و مادر دارند.
روش تغذیه blw چه مزایا و معایبی دارد؟
مستقل شدن کودک در خوردن غذا، جلوگیری از بدغذا شدن، تقویت مهارتهای حرکتی و برقراری ارتباط بهتر با غذا از مزایای روش تغذیه blw به حساب میآیند. این روش مزیتهای دیگری هم دارد که عبارتند از:
- خوردن غذاهای متنوع در این روش، جلوی ایجاد حساسیت به آلرژنها را در کودک میگیرد.
- با برقراری ارتباط بهتر با غذا کودک تشخیص میدهد چه زمانی سیر شده و چه زمانی به غذا نیاز دارد. بنابراین به غذا بهعنوان یک تسکیندهنده نگاه نمیکند و جلوی چاقی بیش از حد او گرفته میشود.
- علاوه بر تقویت مهارت حرکتی، تغذیه کودک به روش blw میتواند باعث ایجاد هماهنگی بین چشمها و دستان شود.
- برای پخت غذای مخصوص کودک نیازی نیست زمان زیادی صرف کنید و فرزندتان، همان غذای شما را میخورد. مخصوصا وقتی قصد دارید به بیرون از منزل مانند مهمانی در منزل شخص دیگر یا رستوران بروید.
روش تغذیه blw در کنار این مزایا، معایبی هم دارد. از آنجایی که شما غذا را بهاندازه انگشتان فرزندتان برش و در اختیار او قرار میدهید، دستها، صورت، لباسها و حتی محیط خیلی زود کثیف میشوند. پس شما بهعنوان والدین کوچولوی دلبندتان کافی است کمی صبر و حوصله به خرج دهید و از او حمایت کنید. همچنین در این روش، بخشی از غذا اسراف و غیرقابل استفاده میشود.
یکی دیگر از معایب این روش تغذیه، عدم توجه والدین به وجود آهن در غذاهاست. کودک تا 4 ماهگی آهن مورد نیاز خود را از بدن مادر جذب میکند؛ اما با گذشت زمان میزان آن کمتر میشود. به همین دلیل علاوهبر مصرف مکملهای آهن به دستور پزشک، حتما وجود مواد غذایی حاوی آهن را در نظر بگیرید.
چطور و با چه مواد غذایی تغذیه مستقل کودک را شروع کنیم؟
این موضوع را به خوبی در نظر بگیرید که کودک بعد از ماهها تغذیه با شیر مادر قصد دارد غذاهای جدید و از نوع جامد را شروع به خوردن کند. بنابراین برای اجرای بهتر روش تغذیه blw بهتر است اصول آن را بدانید و با غذاهایی که در ادامه معرفی میکنیم، این تکنیک را به اجرا درآورید.
- قطع نکردن شیر خشک یا شیر مادر: کودک شما مواد مغذی مورد نیاز خود را تا یک سالگی از طریق شیر مادر یا شیر خشک به دست میآورد. پس در کنار غذاهای جامد، دادن شیر به او را قطع نکنید.
- تهیه غذاها متناسب با سن کودک: برای تهیه غذاها در این روش، سن کودک خود را هم در نظر بگیرید. در واقع غذاهایی را آماده کنید که کودک بتواند آنها را در دست خود نگه دارد و به آرامی بجود. برای این کار پیشنهاد میکنیم غذاها را به شکل نواری برش دهید.
- رعایت تنوع در غذاهای کودک: اگر میخواهید کودکتان را از بدغذا شدن دور نگه دارید، از همین حالا غذاهایی متنوع به او بدهید. شما میتوانید از غذاهایی رنگارنگ مثل لوبیا سبز، گوجهفرنگی، سیبزمینی یا فلفل دلمهایهای پخته استفاده کنید. انتخاب غذاها با بافتهای متنوع مانند میوههای نرم و غذاهای پختنی به او در تشخیص این موضوع کمک کنید.
- تهیه غذاهای نرم: برای اینکه کودکتان تمایل بیشتری به این روش نشان دهد، روند آن را با غذاهای جامد و نرم شروع کنید. برای مثال سیبزمینیهایی را که بهخوبی پخته شدهاند، جلوی کودکتان بگذارید. برای نشان دادن نرمی غذا میتوانید آن را با انگشتانتان له کنید.
- خوردن غذا همراه خانواده: کودکتان هم عضوی از خانواده شماست. پس اجازه دهید کنارتان بنشیند و خوردن غذا را از شما یاد بگیرد. تا جایی که غذایی که شما میخورید برای کودکتان هم مناسب است، همان غذا را برای او بیاورید.
بهترین مواد غذایی برای شروع تغذیه مستقل کودک
اکنون متوجه شدید که نرم بودن یکی از مهمترین ویژگیهای مواد غذایی برای اجرای روش تغذیه blw است؛ اما دانستن همین موضوع کافی نیست و شما باید با مواد غذایی مفید و مضر برای کودکتان هم آشنا شوید. کره بادامزمینی، عسل، شیر گاو، غذاهای سفت و گرد (انواع توت و انگور)، سبزیجات خام و سفت (هویج و گوجهفرنگی) و غذاهای سفت و ترد (آجیل و پاپ کورن) برای اجرای این روش مناسب نیستند. بهترین مواد غذایی که پیشنهاد میکنیم؛ عبارتند از:
- غلات: نان پیتا، نان تست غلات و پنکیک غلات در حالت کامل، ماکارونی و بلغور جو دو سر در حالت پختهشده
- سبزیجات: کلم بروکلی، لوبیا سبز، گوجهفرنگی، هویج، چغندر و شلغم، کدو و سیبزمینی در حالت بخارپز، پختهشده یا گریل
- لبنیات: ماستهای ساده (بدون طعم و افزودنی خاصی) و پرچرب مثل ماست پروبیوتیک، پنیر چدار یا سوئیسی و پنیر موزارلا
- میوهها: پرههای پرتقال (بدون دانهها و غشاهای سخت و خارجی)، برش گلابی بدون پوست و بخارپزشده در صورت سفت بودن، ورقههای آووکادو، ورقههای موز، بلوبری نصف شده، سیب بخارپزشده و بدون پوست، هندوانه، طالبی و انبه
- پروتئینها: حمص، ماهی کبابی یا پختهشده (استخوانها جدا شوند.) و گوشت گاو آبپز یا مرغ پخته ریش ریششده
برای روش BLW به چه لوازمی نیاز داریم؟
کودکان هم مثل شما والدین برای خوردن غذاهای جامد نیاز به لوازمی مانند ظرف و بشقاب دارند؛ اما این لوازم شامل صندلی برای کمک به بهتر نشستن کودک و پیشبند برای جلوگیری از کثیفی لباس و محیط هم میشوند. در ادامه راهنمای خرید ابزار مورد نیاز روش تغذیه blw را توضیح میدهیم.
صندلی غذا کودک
صندلیهای غذا در انواع مختلف پایهدار و پرتابل (بدون پایه) با ویژگیهای خاص وجود دارند. از آنجایی که کودک باید بتواند به خوبی بنشید، شما میتوانید با
خرید صندلی غذا کودک مناسب به بهتر نشستن او کمک کنید. در صورت خرید این صندلی، بدن در حالت مناسبی قرار میگیرد و امکان خفگی و کثیفی محیط کمتر میشود. حتی میتوانید مدلهای تاشو یا پرتابل آن را بخرید که در مهمانیها یا رستوران هم از آن استفاده کنید. ایمنی، راحتی، امکان شستشوی راحت، حمل آسان و وجود امکانات خاص برخی از ویژگیهای صندلی غذا برای اجرای روش تغذیه مستقل کودک هستند.
بشقاب چند قسمتی
ظرف غذای کودک مهمترین لوازم مورد نیاز برای روش تغذیه blw هستند. از آنجایی که باید تنوع را در هر وعده غذایی رعایت کنید، میتوانید بشقاب چند قسمتی را برای کودکتان بخرید. در هر یک از قسمتهای این بشقاب مواد غذایی متنوعی قرار دهید تا کودکتان از تنوع غذاها حسابی لذت ببرد. هنگام خرید این بشقابها به اندازه و ابعاد، جذابیت و رنگ، جنس، قابلیت شستشو و ایمنی آن توجه کنید. بامبو، استیل و سیلیکون از بهترین مواد اولیه برای تولید این بشقابها هستند.
قاشق سیلیکونی مخصوص نوزاد
درست است که گفتیم کودک شما در این روش تغذیه غذاهای جامد را با استفاده از دست میخورد؛ اما در سنین بالاتر و در برخی از غذاها به وجود یک قاشق نیاز پیدا میکند. هرگز قاشقهایی غذاخوری که خودتان استفاده میکنید را در اختیار کودک نگذارید؛ زیرا ممکن است با استفاده از آن به خود یا دندانهایش آسیب برساند. به همین دلیل، قاشقهای سیلیکونی بهترین گزینه هستند. برای اجرای این روش تغذیه بهتر است قاشقهای دسته کوتاه سیلیکونی را بخرید.
لیوان کمکی
در صورتی که به فرزندتان مطابق متد blw غذا میدهید، باید به فکر
خرید لیوان آموزشی کودک برای نوشیدن شیر، نوشیدنیها و... هم باشید. پیشنهاد ما این است که لیوانهای دستهدار را بخرید که کودک بتواند به راحتی آن را دست خود بگیرد. ابعاد، ظرفیت، جنس، قابلیت شستشوی آسان، قابلیت استفاده آسان، ایمنی لیوان و قابلیت شستشوی آن برخی از نکاتی هستند که باید هنگام خرید این لیوانها در نظر بگیرید.
پیشبند سیلیکونی و آستیندار
همانطور که گفتیم کثیفی محیط و لباسها یکی از معایب اجرای این متد هستند. شما میتوانید با خرید انواع
پیشبند غذاخوری کودک در مدلهای سیلیکونی و آستیندار جلوی کثیفیهای بیش از حد را بگیرید. جنس، کیفیت مواد اولیه پیشبند، قابلیت شستشو، کارایی و طرح برخی از مهمترین نکاتی هستند که باید برای خرید پیشبند در نظر
.بگیرید. برای جلوگیری از کثیفیهای بیشتر مدل آستیندار را بخرید که در صورت جدا کردن آن، هیچ آثاری از کثیفی روی لباس کودکتان نباشد
روش blw؛ الگویی نوین برای تغذیه کودکان از 6 ماهگی
در این مقاله با روش تغذیه blw بهعنوان یکی از جدیدترین متدهای شروع غذای کمکی در نوزادان از سنین 6 ماهگی به بعد آشنا شدید. اگر شما هم کودکی با شرایط گفتهشده را دارید، فورا برای اجرای این روش تغذیه اقدام کنید. نشاندن کودک در موقعیت مناسب و کمک به او، جلوگیری از کثیفی بیش از حد، تهیه غذاهای نرم و مناسب و خرید لوازم مورد نیاز برخی از مهمترین نکاتی هستند که باید در تغذیه با blw در نظر بگیرید و نکات هر بخش را در این مقاله بررسی کنید.
شما میتوانید لوازم مورد نیاز برای شروع این روش تغذیه را با بهترین کیفیت، از برند کیکابو و قیمت مناسب با حذف واسطهها در فروشگاه همین سایت خریداری کنید. همچنین شما میتوانید سوالات خود را درباره تغذیه به روش blw در بخش نظرات همین صفحه بپرسید تا کارشناسان کیکابو شما را راهنمایی کنند یا تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.