آغوشی نوزاد؛ از چند ماهگی؟ انواع و مزایا معایب هر مدل 

آغوشی نوزاد؛ از چند ماهگی؟ انواع و مزایا معایب هر مدل 

آغوشی نوزاد یکی از لوازم سیسمونی است که استفاده از آن می‌تواند تجربه‌ای لذت‌بخش و آرامش‌بخش برای والدین و نوزادان باشد. این وسیله به مادران و پدران امکان می‌دهد تا نوزاد خود را نزدیک به بدن خود حمل کنند و در عین حال، دست‌هایشان برای انجام کارهای دیگر آزاد بماند.

انواع مختلفی از آغوشی‌ها وجود دارد، از جمله آغوشی‌های کلاسیک، آغوشی‌های قنداقی، و آغوشی‌های حلقه‌دار که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. هدف از استفاده از آغوشی نوزاد، افزایش ارتباط بین نوزاد و والدین و همچنین ایجاد محیطی آرامش‌بخش و راحت برای کودک است. در ادامه این مقاله، به بررسی مزایای استفاده از آغوشی، انواع مختلف آن و نکاتی برای انتخاب بهترین آغوشی برای کودک می‌پردازیم. 

آغوشی نوزاد از چند ماهگی؟ راهنمای استفاده در سنین مختلف  

خبر خوب این است که آغوشی نوزاد محدودیت استفاده‌ای ندارد و از بدو تولد قابل استفاده است. آغوشی که موجب می‌شود به راحتی فرزندتان را در آغوش بگیرید و کمردرد، گردن‌درد و دست‌درد شما را به حداقل می‌رساند از بدو تولد تا یک سالگی قابل استفاده است اما برای هر سن، شرایط مخصوصی دارد که آن‌ها را به طور مجزا توضیح می‌دهیم. 

نوزاد در کریر و مادر در حال قدم زدن

از بدو تولد تا ۴ ماهگی  

هنگام آغوش گرفتن نوزاد، حمایت از گردن او بسیار مهم است. همچنین باید به نحوه‌ی قرارگیری لگن کودک توجه کنید. به توصیه کارشناسان، بهتر است نوزادتان در وضعیت «حرف M» و رو به شما قرار گیرد، یعنی زانوهایش کمی بالاتر از باسن باشد و شکلی شبیه به حرف «M» ایجاد کند. این وضعیت به حفظ قوس طبیعی کمر او نیز کمک می‌کند. 

۴ تا ۷ ماهگی  

وقتی نوزاد توانایی کنترل گردن خود را به دست آورد، زمان آن رسیده که آغوشی را مجدد تنظیم کنید. در این سن، برای تقویت توانایی کنترل سر و گردن، نوزاد را در وضعیت رو به بیرون قرار دهید همچنین آغوشی را کمی بزرگ‌تر کنید تا فضای راحت‌تری برای نشستن داشته باشد. حالت «رو به بیرون» به نوزاد امکان می‌دهد تا از دنیای اطراف لذت برده و با حواس در حال رشد خود یاد بگیرد!

۸ تا ۱۲ ماهگی  

وقتی نوزاد توانایی کنترل کامل سر و گردن خود را پیدا کرد، ممکن است زمان مناسبی برای تغییر وضعیت قرارگیری آغوشی به حالت کوله پشتی باشد. این کار به کودکان بزرگ‌تر امکان می‌دهد هم از تماس فیزیکی لذت ببرند و هم به اطراف خود نگاه کنند. استفاده از آغوشی، به ویژه در فعالیت‌هایی مانند پیاده‌روی و کوهنوردی، به کودک و نوپا دیدی از جهان می‌دهد و فرصت بزرگی برای یادگیری ایجاد می‌کند. 

بیش از ۱۲ ماهگی  

وقتی کودک شما به حدود یک سالگی یا بیش از ۱۰ کیلوگرم رسید، استفاده از آغوشی به صورت کوله پشتی احتمالاً برای شما و کودک راحت‌تر خواهد بود زیرا حمل کودک در این وزن می‌تواند دشوار باشد! 

برای کاهش فشار روی کمر و شانه‌های خود، بهتر است از آغوشی که قابلیت تنظیم در پشت را داشته باشد، استفاده کنید. این نوع آغوشی برای کودکانی که بیشتر مایل به تعامل با محیط اطرافشان هستند نیز ایده‌آل‌اند. حمل کودک در پشت به او آزادی بیشتری برای نگاه کردن به اطراف می‌دهد، زیرا دیگر مثل حالت «رو به والدین» محدود نمی‌شود. اما خیالتان راحت باشد؛ آغوشی‌های کوله‌ای همچنان ایمن و محکم هستند!

انواع آغوشی نوزاد و مزایا و معایب هر کدام 

در ساده‌ترین حالت، سه نوع آغوشی برای نگهداری نوزاد وجود دارد: آن‌هایی که نوزاد را در جلوی شما قرار می‌دهند، آن‌هایی که نوزاد را در پشت شما نگه می‌دارند و آن‌هایی که وزن نگهداری نوزاد را در کنار یا پهلوی شما سبک‌تر می‌کنند که این مدل در ایران مدل پرطرفداری نیست. هر کدام از این انواع برای سنین و وزن‌های مختلف کودک مناسب هستند و برخی فقط از چهارماهگی به بعد، که نوزاد کنترل گردن خود را به دست آورده، استفاده می‌شوند. در ادامه انواع آغوشی نوزاد را بررسی می‌کنیم. 

۱. آغوشی‌ نوزاد با ساختار نرم (کلاسیک)

آغوشی‌های با ساختار نرم (Soft Structured Carriers) احتمالاً همان چیزی هستند که هنگام فکر کردن به آغوشی نوزاد به ذهن‌تان می‌رسد. این نوع آغوشی‌ها دارای بندهای شانه‌ای با پد و یک بند کمری هستند که شما آن را به دور کمرتان می‌بندید و نوزاد در حالت «قورباغه‌ای» درون آن قرار می‌گیرد که این حالت برای پیشگیری از مشکلات لگنی توصیه می‌شود. بیشتر طراحی‌ها امکان تنظیم بندها را دارند تا بتوانید آن را برای خود و نوزادتان تغییر دهید. این نوع آغوشی معمولاً به‌عنوان راحت‌ترین گزینه برای والدین شناخته می‌شود، زیرا دارای پد است و وزن نوزاد را به‌طور یکنواخت تقسیم می‌کند. این آغوشی‌ها را می‌توان در جلوی بدن، پشت یا حتی کنار بدن قرار داد، بنابراین گزینه‌ای بسیار چندکاره محسوب می‌شوند.

یکی از نقاط ضعف رایج آغوشی‌های با ساختار نرم، این است که معمولاً نسبت به گزینه‌هایی مانند آغوشی قنداقی و حلقه‌دار حجیم‌تر هستند و جابه‌جایی آن‌ها در کیف کمی دشوار است. همچنین، این آغوشی‌ها اغلب گران‌تر از مدل‌های دیگر هستند.

مزایا آغوشی کلاسیک

- مناسب برای والدینی که اولین بار است از آغوشی استفاده می‌کنند  

- امکان حمل نوزاد در حالت‌های مختلف  

- راحت برای استفاده در طولانی مدت  

معایب آغوشی کلاسیک

- ممکن است نیاز به یک «اینسرتی» مخصوص نوزادان کوچک داشته باشد، زیرا ممکن است برای نوزادان خیلی بزرگ باشد  

- جمع‌کردن و حمل آن در فعالیت‌های خارج از خانه دشوار است

مزایا و معایب آغوشی کلاسیک نوزاد

۲. آغوشی‌های قنداقی (Wrap Baby Carriers)  

آغوشی‌های قنداقی به‌طور کلی یک تکه بلند پارچه هستند که دور خود و نوزاد می‌پیچید تا کودک به قفسه سینه، پهلو یا پشت‌تان محکم شود. روش‌های مختلفی برای پیچیدن و گره زدن این پارچه وجود دارد تا محکم و راحت باشد. یکی از مزیت‌های بزرگ این نوع آغوشی، قیمت مقرون‌به‌صرفه آن نسبت به گزینه‌های دیگر است. همچنین، در انواع مختلفی از پارچه‌ها و طول‌ها موجود است و امکان حمل نوزاد در جلو، پهلو و پشت بدن را فراهم می‌کند. آغوشی‌های پارچه‌ای برای سنین مختلف از نوزادان تا کودکان نوپا مناسب هستند، سبک بوده و وزن را به‌طور مساوی پخش می‌کنند، بنابراین بیشتر والدین آن را راحت می‌دانند.

نقطه ضعف اصلی آغوشی‌ قنداقی این است که استفاده از آن ممکن است در ابتدا، به‌ویژه برای والدینی که اولین تجربه‌ استفاده از آغوشی را دارند، دشوار باشد. هنگام نگهداری نوزاد تازه به دنیا آمده یا زمانی که در جمع به همراه فرزندان دیگر هستید، پیچیدن و بستن صحیح آغوشی می‌تواند سخت و زمان‌بر باشد.

مزایا آغوشی قنداقی 

- به شما امکان انجام کارهای ساده در خانه را می‌دهد  

- مناسب برای فعالیت‌های سبک مثل خرید یا پیاده‌روی  

- قابلیت تنظیم برای ایمنی و حمایت از نوزاد  

معایب آغوشی قنداقی

- در ابتدا ممکن است پیچیدن و بستن آن پیچیده و ناامیدکننده باشد  

- برای فعالیت‌های پرتحرک مثل کوهنوردی یا دوچرخه‌سواری مناسب نیست  

مادر و کودک در آغوشی قنداقی

۳. آغوشی‌های حلقه‌ای (Baby Sling Carriers)  

آغوشی‌های «رینگ اسلینگ» یا حلقه‌ای، نوع دیگری از پارچه هستند که در یک سر آن‌ها دو حلقه قرار دارد. برای بستن این مدل، انتهای آزاد پارچه را از حلقه اول رد می‌کنید و سپس آن را زیر حلقه دوم قرار می‌دهید. این به شما امکان می‌دهد که آغوشی را با اندازه بدن خود و کودک‌تان تنظیم کنید. نگران لیز خوردن پارچه نباشید – وزن نوزاد از بیرون آمدن پارچه از حلقه‌ها جلوگیری می‌کند. آغوشی حلقه‌دار را می‌توانید در جلوی بدن یا روی پهلو بپوشید و اغلب از جنس کتان، لینن یا ابریشم ساخته می‌شوند. طرفداران اسلینگ‌ها معمولاً به راحتی تنظیم، مناسب بودن برای والدین جوان و ساده‌سازی شیردهی اشاره می‌کنند.

یکی از شکایت‌های رایج درباره اسلینگ‌ها این است که می‌توانند باعث فشار روی شانه شوند. اگر برای مدت طولانی از آن استفاده کنید ممکن است باعث درد شانه و کمر شود و برای سفرهای طولانی یا فعالیت‌های طولانی‌مدت مناسب نیست.

مزایا آغوشی حلقه‌ای

- مناسب برای فعالیت‌های بدون نیاز به دست  

- به راحتی در کیف پوشک جا می‌شود و قابل حمل است  

معایب آغوشی حلقه‌ای

- ممکن است در ابتدا استفاده از آن سخت باشد  

مادر و آغوشی حلقه دار

۴. آغوشی‌های کوله‌پشتی (Backpack Carriers)  

آغوشی‌های کوله‌پشتی دقیقاً همان‌طور که از نامشان پیداست برای پوشیدن بر روی پشت طراحی شده‌اند. این آغوشی‌ها دارای یک فریم محکم هستند که وزن کودک را برای مدت طولانی‌تری تحمل می‌کند و فشار را از روی کمر، لگن و شانه‌ها برمی‌دارد. معمولاً این نوع آغوشی دارای بندهای شانه‌ای با پد و بندهای اضافی برای بستن به دور کمر و سینه است تا آغوشی در جای خود ثابت بماند و تکان نخورد. این نوع آغوشی‌ها برای زمان‌هایی مناسب هستند که نیاز دارید کودک را برای چندین ساعت متوالی همراه داشته باشید؛ مثل زمانی که در سفر یا در حال کاوش در فضای باز هستید. برخی از طراحی‌ها به کیسه‌های نگهدارنده برای میان‌وعده، لیوان، دارو، اسباب‌بازی کوچک، دستمال و غیره مجهز هستند. قاب محکم و پایه‌ای که در برخی مدل‌ها به‌کار رفته، قرار دادن و بیرون آوردن کودک را آسان‌تر می‌کند.

نقطه ضعف این نوع آغوشی حجیم بودن آن است؛ برای استفاده روزمره مثل رفت‌و‌آمدهای کوتاه یا انجام کارهای خانه مناسب نیست.  اگر قصد دارید برای مدت طولانی کودک را با خود حمل کنید، مثل کوهنوردی یا گشت و گذار در شهر، این نوع آغوشی بسیار کاربردی است. اما اگر به دنبال راهی برای حمل کودک در هنگام انجام کارهای خانه یا رفتن به فروشگاه هستید، شاید انتخاب مناسبی نباشد.

مزایا آغوشی کوله پشتی

- عالی برای پیاده‌روی‌های طولانی در فضای باز و حمل کودکان سنگین‌تر  

- برخی مدل‌ها فضای اضافی برای تجهیزات دارند  

معایب آغوشی کوله پشتی

- بسیار حجیم برای استفاده داخل خانه و سفرهای کوتاه  

- می‌تواند سنگین و سخت برای پوشیدن باشد

مادر و آغوشی کوله پشتی

مزایای استفاده از آغوشی نوزاد  

اگر با پدر و مادری که از آغوشی استفاده می‌کنند صحبت کنید، ممکن است با لیستی بی‌پایان از مزایای آن مواجه شوید. اما آیا این مزایا از نظر علمی ثابت شده‌اند؟ در حالی که تحقیقات در این زمینه هنوز محدود است، اما شمار افرادی که معتقدند بغل کردن نوزاد با آغوشی برای نوزاد و مراقب او مزایایی دارد، رو به افزایش است. 

کاهش گریه 

یکی از چالش‌های بزرگ والدین پیدا کردن راهی برای آرام کردن نوزاد است. گرچه استفاده از آغوشی تمام گریه‌های نوزاد را متوقف نمی‌کند، برخی معتقدند که می‌تواند باعث کاهش گریه و ناآرامی شود.

در واقع، محققان این موضوع را از سال ۱۹۸۶ کشف کردند. در یک مطالعه کنترل‌شده، نشان دادند که نوزادانی که به‌طور منظم در آغوش نگه داشته می‌شوند، کمتر گریه می‌کنند و ناآرامی کمتری نسبت به نوزادانی که به این شکل نگهداری نمی‌شوند، دارند. همچنین، نگهداری نوزاد به مدت ۳ ساعت در روز، می‌تواند میزان گریه و ناآرامی او را تا ۵۱ درصد در ساعات شب کاهش دهد.

البته این تحقیق روی گروه کوچکی از نوزادان انجام شده و بیشتر به نگهداری نوزاد پرداخته است تا استفاده از آغوشی. تحقیقات بیشتری با گروه‌های بزرگ‌تر و متنوع‌تر لازم است تا ارتباط بین استفاده از آغوشی و کاهش گریه و ناآرامی نوزادان بهتر درک شود. اگر به دنبال راهی برای کاهش گریه نوزاد کوچک خود هستید، استفاده از آغوشی ممکن است گزینه خوبی باشد. این کار کم‌خطر است و می‌تواند مزایای دیگری نیز برای نوزاد به همراه داشته باشد.

بهبود سلامت 

شواهدی در حال افزایش وجود دارد که نشان می‌دهد تماس پوست به پوست می‌تواند برای نوزادان به‌ویژه نوزادان زودرس (متولد قبل از هفته ۳۷) که در بیمارستان هستند مفید باشد. نوزادان زودرس ممکن است از مزایای مشابهی که در روش «مراقبت کانگورویی» تجربه می‌شود، بهره‌مند شوند.مطالعات نشان می‌دهند که نگه‌داشتن نوزاد نزدیک به بدن، به‌ویژه با استفاده از یک آغوشی خاص که برای تماس پوست به پوست طراحی شده، می‌تواند به تنظیم ضربان قلب، دمای بدن و الگوی تنفس نوزاد در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان کمک کند. تحقیقات بیشتری لازم است تا این ارتباط به‌طور کامل درک شود، اما برخی محققان توصیه می‌کنند که مراقبت کانگورویی، به‌ویژه برای مراقبت از نوزادان زودرس بستری شده، افزایش یابد.

کمک به شیردهی

اگرچه برخی معتقدند که استفاده از آغوشی می‌تواند به شیردهی کمک کند، اما هنوز تحقیق کافی در این زمینه وجود ندارد. اما اگر مادر شیرده هستید و از آغوشی استفاده می‌کنید، ممکن است بتوانید در همان وضعیت به نوزاد خود شیر بدهید. این می‌تواند تغذیه نوزاد در زمان دلخواه یا هنگام حرکت را آسان‌تر کند. شیردهی مکرر می‌تواند به حفظ یا افزایش تولید شیر کمک کند. 

تقویت ارتباط

بیایید صادق باشیم: برقراری ارتباط با یک نوزاد کوچک و تازه متولد شده می‌تواند گاهی سخت باشد. اما خبر خوب این است که برای نوزاد، همین که بغل شود می‌تواند پیوند و ارتباط را تقویت کند. استفاده از آغوشی ممکن است به این پیوند کمک کند و همچنین شما را قادر سازد که با اعتماد به نفس بیشتری به نشانه‌های نیازهای نوزاد پاسخ دهید.

به عنوان مثال، احتمالاً متوجه حرکات یا صداهایی خاص خواهید شد که به شما کمک می‌کنند بفهمید آیا نوزاد خواب‌آلود، گرسنه یا نیازمند تعویض پوشک است. این ارتباط می‌تواند برای هر کسی که نوزاد را در آغوش می‌گیرد هم ایجاد شود. مزایای پیوند بهبود‌یافته بین والد و نوزاد ممکن است حتی به دوران نوجوانی و بزرگسالی زودرس نیز کشیده شود. البته این بدان معنا نیست که استفاده از آغوشی فوراً پیوندی عمیق ایجاد می‌کند یا تنها راه ایجاد ارتباط است، بلکه می‌تواند اولین قدم برای توسعه این نوع پیوند با فرزندتان باشد.

البته، اگر تصمیم به استفاده از آغوشی نداشته باشید، همچنان روش‌های بسیاری برای پیوند با نوزاد وجود دارد، مانند ماساژ نوزاد.

سهولت در زندگی روزمره

یکی دیگر از مزایای بالقوه استفاده از آغوشی این است که در روزهایی که نوزاد شما فقط دوست دارد بغل شود، دستانتان آزاد خواهد بود!

استفاده از آغوشی می‌تواند انجام کارهای روزانه را با داشتن هر دو دست و بازو آزاد آسان‌تر کند. می‌توانید لباس‌ها را تا کنید، برای خواهر یا برادر بزرگ‌تر کتاب بخوانید یا حتی برای پیاده‌روی بیرون بروید. البته شاید بهتر باشد سرخ کردن غذا یا اسکیت‌سواری را برای زمانی که نوزاد در آغوشی نیست بگذارید!

مزایای استفاده از آغوشی نوزاد

آیا استفاده از آغوشی ایمن است؟

همان‌طور که برای بسیاری از فعالیت‌های مربوط به نوزاد، راه‌های درست و غلطی وجود دارد، استفاده از آغوشی نیز چنین است. تفاوت بین آنچه ایمن است و آنچه خطر دارد، گاهی ممکن است ظریف باشد. محصولات مربوط به آغوشی ممکن است خطر آسیب و بستری شدن در بیمارستان را برای کودکان زیر یک سال افزایش دهند، بنابراین مهم است که آغوشی شما از نظر اندازه و نوع مناسب باشد.

بیشتر نگرانی‌های ایمنی حول محور باز نگه داشتن راه تنفسی نوزاد و حمایت از کمر و گردن او است.

مهم است که با اصول ایمنی که جامعه استفاده از آغوشی به نام T.I.C.K.S. شناخته می‌شود، آشنا شوید:

  • T: محکم. نوزاد باید به‌صورت قائم و محکم در آغوشی قرار گیرد، به طوری که به‌طور ایمن به فردی که او را نگه می‌دارد چسبیده باشد. این کار به جلوگیری از سقوط‌های ناگهانی کمک می‌کند.
  • I: در معرض دید. صورت نوزاد باید قابل مشاهده باشد تا بتوانید تنفس او را کنترل کنید و در صورت نیاز، حالات او را نیز مشاهده کنید.
  • C: نزدیک به بوسه. آیا می‌توانید با پایین آوردن سر خود، پیشانی نوزادتان را ببوسید؟ اگر نه، باید او را در آغوشی جابه‌جا کنید تا نزدیک‌تر باشد.
  • K: چانه دور از سینه. به نوزاد نگاه کنید تا مطمئن شوید که فاصله‌ای به اندازه دو انگشت زیر چانه او وجود دارد. اگر نوزاد در حالت صحیح و قائم قرار گیرد، احتمال افتادن چانه کمتر خواهد بود.
  • S: کمر حمایت‌شده. در حالی که می‌خواهید نوزادتان ایمن باشد، از سفت کردن بیش از حد آغوشی در پشت او خودداری کنید. باید آغوشی به‌قدری محکم باشد که فاصله‌ای بین نوزاد و بدن شما نباشد، اما به اندازه‌ای آزاد باشد که بتوانید دست خود را در آن وارد کنید.

همچنین مهم است که آغوشی برای شما نیز راحت باشد، زیرا وضعیت نادرست ممکن است باعث مشکلات کمر یا درد در نواحی دیگر بدن شما شود، به ویژه اگر به مدت طولانی از آن استفاده کنید. استفاده از آغوشی ممکن است برای همه والدین مناسب نباشد و بسته به برخی شرایط پزشکی توصیه نشود. اگر سوال یا نگرانی دارید، با پزشک اطفال یا پزشک خود صحبت کنید. همچنین، حتماً تمامی دستورالعمل‌های مربوط به آغوشی خود را از جمله محدودیت‌های وزنی آن دنبال کنید. 

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد
    گلشن دانش
    5آبان
    اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی