انواع گریه نوزاد و راه حل تسکین آن

نوزادان با گریههای مختلفی به ما پیام میدهند، اما تشخیص معنای هر گریه کار سادهای نیست. آیا گریه ناشی از گرسنگی با گریه ناشی از ترس تفاوت دارد؟ چطور بفهمیم که نوزاد ما فقط به آغوش نیاز دارد یا مشکل دیگری دارد؟ تصور اینکه از روی صدای گریه بتوانید بفهمید دلیل آن چیست، یک افسانه است. نوزادها مثل آژیرهای دود هستند: نمیتوانید بگویید آیا نان تست سوخته یا اینکه کل خانه در حال سوختن است.
در واقع، بسیاری از متخصصان معتقدند که گریه کردن برای نوزادان یک حالت طبیعی است؛ درست مانند خوابیدن یا چرت زدن. اما چطور میتوانید این اشکها را متوقف کنید؟ برای حدس علت گریه، بهتر است به علائم محیطی توجه کنید تا بهترین حدس را بزنید. در ادامه، انواع گریه نوزاد را بررسی میکنیم و نشانههای هر نوع گریه را با مثالهای کاربردی توضیح میدهیم تا بتوانید به بهترین شکل به نیازهای نوزاد خود پاسخ دهید.
انواع گریه ی نوزاد؛ هر گریه ی نوزاد چه معنایی دارد؟
1- گریههای گرسنگی
صدا: نسبتاً ناامیدانه و بیوقفه؛ معمولاً صدای زیر.
علائم دیگر: نوزاد شما بین یک ساعت و نیم تا سه ساعت پیش شیر خورده یا دو تا چهار ساعت پیش شیشه شیر خورده است. آنها دهانشان را حرکت میدهند، دست و پایشان را تکان میدهند یا شروع به رفتارهای مضطرب میکنند.
راهحل: اگر شک دارید، فرض کنید نوزاد شما به دلیل گرسنگی گریه میکند و به او شیشه یا سینه بدهید. اما به نوزادانی که شیشه شیر میخورند، بلافاصله پس از آخرین وعده غذا ندهید. اگر کودک شما حداقل دو ساعت برای هضم شیر خود وقت نداشته باشد، دادن بیشتر میتواند باعث ناراحتی و بیراحتی او شود. همچنین بعد از هر نوبت تغذیه، به درستی آروغ نوزاد را بگیرید که در مقاله آموزش آروغ گرفتن نوزاد، مراحل آن را توضیح دادهایم.
2- گریههای خستگی
صدا: همراه با نفسهای بریده و بیکمک. این نوع گریه میتواند متناوب باشد و راحتتر از سایر گریهها تسکین یابد.
علائم دیگر: چشمهای نوزاد بسته است اما بیقرار به نظر میرسد. یا ممکن است چشمهایش باز باشد و ظاهری مات و خیره داشته باشد، همراه با قرمزی یا پف زیر چشم. نوزاد همچنین ممکن است چشمهایش را مالش دهد.
راهحل: سعی کنید نوزاد خود را در پتو بپیچید یا قنداق کنید تا بهتر بخوابد. حدودا میتوان گفت که نه عدد از هر ده نوزاد با پیچیدن در پتو آرام میشوند. همچنین، اگر مطمئنید نوزاد شما خسته است اما در آغوشتان بیقرار است، او را زمین بگذارید. گاهی یک نوزاد بسیار خسته فقط میخواهد روی زمین گذاشته شود تا بخوابد.
3- گریههای ناشی از کلافگی یا تحریک بیش از حد
صدا: معمولاً به اندازه سایر گریهها بلند نیست و اغلب به صورت بریده بریده است. کلافگی میتواند به راحتی به خنده تبدیل شود؛ تحریک بیش از حد میتواند به جیغ و فریاد تبدیل شود.
علائم دیگر: نوزاد تحریکشده ممکن است سر خود را از شما یا دیگر محرکها برگرداند. آنها همچنین ممکن است با عصبانیت به اشیاء ضربه بزنند.
راهحل: در مورد نوزادی که کلافه است، توصیه میشود پاسخ خود را چند ثانیه یا یک دقیقه به تأخیر بیندازید. در چند هفته اول زندگی، نوزاد شما به توجه زیادی نیاز دارد اما این به معنی پاسخ فوری به هر صدای آنها نیست. به خودتان یادآوری کنید که با نادیده گرفتن گریههای ناشی از کلافگی نوزاد، بیرحم یا بیاحساس نیستید؛ شما فقط دارید پایهگذاری برای آرام کردن خود را میچینید. اگر نوزاد شما تحریک بیش از حد شده است، سعی کنید او را با صداهای آرامبخش مثل دستگاه تولید صدای سفید، جاروبرقی یا پنکه آرام کنید.
4- گریههای ناشی از ناراحتی
صدا: اجباری و نالهآور؛ الگوی تکرارهای کوتاه، مثل "اه-اه، اه-اه".
علائم دیگر: نوزاد ممکن است با دستانش ضربه بزند یا صورتش را درهم بکشد.
راهحل: علتها را جستجو کنید، خواه یک کلاه زبر یا صدای آزاردهنده باشد و وضعیت را اصلاح کنید. همچنین ممکن است نوزاد شما سردش باشد، حتی اگر داخل خانه است. بهترین راهحل این است که او را لایهلایه بپوشانید. اگر سر یا صورت نوزاد شما گرم به نظر نمیرسد، روی سرش کلاه بگذارید.
5- گریههای ناشی از درد
صدا: تیز و خراشدهنده.
علائم دیگر: نوزاد ممکن است پشت خود را قوس دهد یا دست و پایش را به شدت تکان دهد. در صورت درد ناشی از گاز، نوزاد معمولاً زانوهایش را به سمت سینه میآورد یا صدای خرخر میدهد.
راهحل: رفلکس مکیدن نوزاد را آرام میکند، بنابراین ممکن است پستانک یا شیر خوردن کمک کند. پستانکها ممکن است به نوزادها کمک میکنند گاز را از سیستم خود دفع کنند و معمولا که نوزادان شیشه شیرخور راحتتر از پستانک استفاده میکنند. اگر میدانید در موقعیتی خواهید بود که ممکن است نوزاد شما درد بکشد—مثل دریافت واکسن یا گرفتن خون—پستانک را در طول این فرایند به او بدهید. اگر نگرانید که گریه نوزادتان نشانه مشکل جدیتری باشد، به احساسات خود اعتماد کنید و به پزشک مراجعه کنید.
6- گریههای کولیکی
کولیک به دورههای طولانی گریه گفته میشود که برای سه ساعت یا بیشتر ادامه دارد و حداقل سه شب در هفته رخ میدهد. حدود ۲۰ درصد از نوزادان از کولیک رنج میبرند که معمولاً از ۲ تا ۳ هفتگی شروع میشود و در حدود ۶ تا ۸ هفتهگی به اوج میرسد. والدینی که هیچوقت نوزاد کولیکی نداشتهاند نمیتوانند درک کنند که چطور این وضعیت میتواند کاملاً شما را از پا درآورد.
صدا: صدای زیر، جیغ مانند و بیوقفه.
راهحل: علت دقیق کولیک شناخته شده نیست، بنابراین طرح درمانی خاصی وجود ندارد. اما دکتر کارپ در کتاب خود The Happiest Baby on the Block یک روش آرامبخش را توضیح میدهد که به آن پنج S گفته میشود:
- قنداق کردن: نوزاد خود را در یک پتو بپیچید تا احساس امنیت کند.
- پهلو - شکم: بسیاری از نوزادان روی پشت خود راحت نیستند، بنابراین نوزاد را روی پهلو یا شکم قرار دهید.
- (صدای شششش در آوردن ): دکتر کارپ معتقد است که صدا در آوردن به آرام کردن او کمک میکند زیرا این صدا او را به یاد زمان حضور در رحم میاندازد.
- تاب دادن: در حالی که سر نوزاد را حمایت میکنید، او را در دستان خود یا در گهواره نوزادی تاب دهید.
- مکیدن: وقتی نوزاد آرام شد، انگشت خود، سینه یا پستانک را به او بدهید.
چطور والدین میتوانند با گریه نوزاد کنار بیایند
همانطور که هر تازه والدی میداند، گریه نوزاد واکنش جسمی در شما ایجاد میکند. فشار خون و ضربان قلب شما بالا میرود و ممکن است باعث از دست رفتن کنترل عصبانیتتان شود. اگر احساس کردید که از دست دادن کنترل اجتنابناپذیر است، نوزاد را در مکانی امن (مثل گهوارهاش) قرار دهید و خودتان از وضعیت دور شوید؛ این دور شدن اصلا اشکالی ندارد. شما نیاز دارید که کنترل احساسات خود را در این وضعیت به دست بگیرید. بعد از آرام شدن، دوباره برگردید. شما هنوز یک والد خوب هستید و از همه مهمتر، هرگز هرگز نوزاد خود را تکان ندهید؛ سندرم تکان دادن نوزاد عوارض خطرناک زیادی دارد.